Osteopathie bij baby’s
Met osteopathie kan je verschillende klachten bij baby’s behandelen waarvan ik een paar verschillende groepen wil toelichten. Voor een gedetailleerde lijst verwijs ik u door naar ’Indicaties’.
De geboorte
De geboorte van een baby is altijd één van de mooiste momenten in je leven. Toch is het een stressvol moment voor moeder en kind. Tijdens de bevalling komt er veel druk op het hoofdje waar de schedel wel tegen bestand is. Door een nauw geboortekanaal, een afwijkende ligging van de baby of gebruik van bijvoorbeeld een vacuümpomp krijgt het hoofdje en het nekje meer druk en trekkrachten te verduren. Dit kan bijvoorbeeld een voorkeurshouding veroorzaken. Een osteopaat is opgeleid deze voorkeurshouding te verhelpen. Ook wordt er gebruik gemaakt van Skully Care om de vorm van de schedel te meten bij aanwijzingen van afvlakkingen en deze goed te kunnen volgen.
Spijsvertering
Wanneer een baby is geboren is het spijsverteringsstelsel nog niet uitgerijpt. Dit duurt nog ongeveer 3 maanden. Tot die tijd hebben baby’s in verschillende mate darmkrampjes. Een osteopaat kan deze klachten beperken tot het minimum, door diverse bewegingsbeperkingen van het lichaam te behandelen, waardoor de darmen meer ontspannen zijn en minder pijn geven.
Ontwikkeling
In het eerste levensjaar ontwikkelt een baby zich erg snel. Het is goed voor de ontwikkeling van de hersens dat uw kind elke fase doorloopt: rollen, tijgeren/kruipen, lopen. De tijdslijn waarop deze ontwikkeling behoort plaats te vinden is ver uiteenlopend. Het ene kindje ontwikkelt zich sneller dan het andere kindje. Wel is het belangrijk om te zorgen dat het lichaam wel in staat is om zich te ontwikkelen. Als voorbeeld nemen we ’rollen’. Hierbij moet de baby zijn benen kunnen optillen, de rug kunnen buigen en daarna kunnen draaien. Wanneer een baby niet kan buigen of niet kan draaien door een bewegingsbeperking staat zijn/haar lichaam de ontwikkeling in de weg. Ook is symmetrie belangrijk, zoals twee kanten op rollen.
De behandeling bestaat uit zachte en veilige technieken die uw baby geen pijn doen.
Voor verdere vragen kunt u altijd contact met mij opnemen per e-mail of telefonisch.
Vorige pagina: Wat is osteopathie?
Volgende pagina: Osteopathie bij kinderen